Bostadskonceptet som blev en succé

Möllan Fastigheter är ett lokalt fastighetsföretag, som bygger hyreslägenheter efter en speciell idé, vilken visat sig vara mycket framgångsrik, och som gör att det blir rörelse på bostadsmarknaden i kommunen.

Text: Anders Post

Thomas och Annette Svensson är ägare till Möllan som specialiserat sig på marknära lägenheter med villakänsla. Lägenheter på fyra platser är hittills klara: Droppemåla, Risatorp, Hulta och Bräkne Hoby.  

Så här tänkte Thomas och Annette när de tog fram konceptet:

Många äldre i kommunen bor kvar i sina villor trots att det börjar bli drygt med skötsel och annat. Problemet är ofta att man inte hittar någon attraktiv bostad att flytta till.  Så idén var att bygga moderna tillgänglighetsanpassade hyreslägenheter i markplan med villakänsla, och där man inte behöver ta hand om skötseln själv.

Thomas Svensson berättar vidare:

– Att flytta till ett höghusområde trodde vi inte skulle passa den här målgruppen, som är van vid att gå ut i trädgården och kunna ha lite blommor och grönska, men som man inte behöver sköta själv – om man inte vill. Andra saker vi såg som viktiga var till exempel tvättmaskin, uteplatser och inglasat uterum. Även parkering i anslutning till bostaden ansågs viktig.

Ytterligare något positivt med konceptet är att villor frigörs på marknaden som yngre familjebildare kan få tillgång till.

Alla hus som Möllan byggt är extremt energieffektiva med bergvärmepumpar och el från företagets egna solcellsanläggningar. 

– Vi har nu byggt 60 lägenheter där 90 procent inflyttade är den målgrupp vi planerat för, och vi har fått ett jättefint mottagande. 

– Ett par saker till som jag tycker är viktig i sammanhanget: Vi har använt oss av lokal arbetskraft vid byggnationerna, liksom det lokala byggföretaget Hem 1, vilket varit mycket lyckat, säger Thomas Svensson, som gärna understryker det jättefina stöd man haft från Ronneby kommun.