Dykningar sker kontinuerligt kring Gribshunden, som är ett mycket välbevarat vrak.
Under många år har idén om ett stadsmuseum i Ronneby diskuterats. Fortfarande lyser det eftertraktade museet med sin frånvaro. Men 2015 började något hända när man dök efter ett vrak utanför Saxemara.
Text: Anders Post
Foto: Jens Lindström och Rosie Alm
Att det fanns ett vrak där var välkänt sedan länge, men vid dykningar 2015 så hittades olika föremål intill vraket som indikerade att det var kung Hans skepp Gribshunden som låg där.
– Det är sensationellt, säger Anders Engblom som är projektledare för ett kommande museum i Ronneby.
Anders Engblom berättar att det 500-åriga vraket var väl dokumenterat när det gick under. Men för att förstå det historiska vrakfyndets betydelse måste vi först sätta oss in i förhållandena under den här tiden.
Drottning Margareta som även blev drottning över Sverige hade förhoppningen att de skandinaviska länderna skulle vara ett enda rike. År 1397 kallade hon till ett möte i Kalmar mellan de tre nationerna. Efter fyra veckors förhandlingar enades man om att skapa en skandinavisk union – Kalmarunionen som innefattade kungarikena Danmark, Norge och Sverige. Unionen varade fram till 6 juni 1523.
Kung Hans, även känd i Sverige som Johan II, blev genom arv kung av Danmark 1481 och Norge 1483. Men i Sverige ärvde man inte kungakronan vid denna tid, utan man valdes till kung. År 1497 kröntes Johan II i Storkyrkan i Stockholm. Men redan 1495 bestämde man att träffas i Kalmar för att komma överens om procedurerna inför kröningen.
Anders Engblom är projektledare för det blivande museet i Ronneby.
Kung Hans färdades från Köpenhamn till Kalmar med det toppmoderna skeppet Gribshunden. På vägen dit ankrade skeppet upp i Ronneby som då var en viktig dansk exporthamn. Kung Hans lämnade skeppet, och under den tid han var i land utbröt brand ombord och Gribshunden sjönk.
– Där har vraket legat på 8 meters djup, 200 meter från land och varit bortglömd i nästan 500 år, säger Anders Engblom. Här finns oerhört mycket föremål. Det är som att öppna dörren till senmedeltiden.
Fynden samlas hos Blekinge museum, som deklarerat att Ronneby får exponera hela det historiska materialet, förutsatt att det finns tillräckligt goda förutsättningar. Alltså ett museum. Detta blev starten på att förverkliga idén om ett stadsmuseum i Ronneby. År 2019 öppnades ett projektkontor i Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark. Halva huset på 350 kvadratmeter är utställningsyta som berättar om Gribshunden och Ronnebys historia. Den andra halvan av byggnaden är föreläsningssal och mötesplatser.
– I berättelserna inkluderar vi även järnåldersbyn Västra vång, som tillsammans med Gribshunden speglar oerhört intressanta delar av Ronnebys historia. Dykningarna visar att det finns oändligt mycket mer att utforska i och omkring vraket. Ronneby kommun har nu en tydlig ambition när det gäller att etablera ett museum med sådana kvaliteter att det kan bli ett internationellt museum och besöksmål.
– Just nu håller vi på att ta fram ett prospekt för hur ett kommande museum kan utformas. Det är en resa som på olika sätt ska finansieras och där vi välkomnar nya intressenter, säger Anders Engblom, som ser hoppfullt på ett kommande museum.
I Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark speglas hela historien kring Gribshunden och dess samtid.