Den här sidan är en annons

(Foto: Rosie Alm)

Hyresrätter i attraktivt läge rörde om på bostadsmarknaden

Ifrån Ronnebyhus kontor är det inte många steg till flagg­skeppet Kilen. Det är det senaste stora stadsbyggnadsprojektet som kommunen och därmed Ronnebyhus satsat på.

Ronnebyhus är ett kommunalt bostadsbolag som erbjuder boende i Ronneby kommun. På Kilen har man kunnat erbjuda 84 hyreslägenheter.

Ronnebyhus är inte det enda fastighetsbolaget som bygger på Kilen. Först på plats var Attendo med sitt vård- och omsorgsboende.

– Strax därefter satte vi spaden i jorden, och hade inflyttning i våra tre huskroppar under 2021. Så småningom kommer fler bostadshus med olika aktörer att ta plats på Kilen, berättar Ronnebyhus vd Peter Persson, som även på­pekar att Ronnebyhus jobbat flera år med utvecklingen av området i sin helhet.

– Det här har varit ett industriområde som därefter planerats för bostäder och en park. Vi fick en tomt att bygga på, och resultatet har blivit över förväntan. En grön oas i hjärtat av Ronneby, med ån intill och några minuter från järnvägen.

Enligt Peter Persson är Kilen det största projekt man har gjort sedan miljonprogramstiden.

– Det har byggts väldigt lite de senaste åren, men nu har det satt fart ordentligt med en rejäl befolkningstillväxt, så det finns ett uppdämt behov av nya lägen­heter.

Ronnebyhus fastighetsbestånd har många år på nacken. Det mesta byggdes på 50- och 60-talen, samt en bit in på 70- och 80-talen.

– Att det nu finns behov av fler bostäder beror både på att vi 2015 tog emot många migranter, men det är även en generations­växling i Ronneby. Många äldre som bor i stora villor söker andra mer bekymmersfria boendelösningar, och då är förstås hyresrätten ett bra alternativ. 

Hur planerade ni för husen på Kilen? 
– Vi gjorde en analys av vad som saknades i det bestånd vi har, och vad som behövdes generellt i Ronneby när det gäller hyresrätter, säger Peter Persson. Det fanns ett behov att satsa på moderna lägenheter i olika storlekar, byggda med dagens miljökrav och med hög standard. Det attraktiva läget nära stadskärnan, Brunnsparken och ån gjorde även sitt till vid planeringen. Det gällde att ta vara på det attraktiva läget.

Ronnebyhus vd Peter Persson på Kilenhusens grönskande gård som öppnar upp mot Ronnebyån. (Foto: Rosie Alm)

I de tre huskropparna finns alltså totalt 84 lägenheter med såväl ettor, som tvåor, trerumslägenheter och fyror, alla med inglasade balkonger.  

– Ettorna är väldigt lika storleksmässigt. Däremot finns stor variation i storlek bland tvåor, treor och fyror. Den största trean ligger på hela 96 kvadratmeter. Alltså en väldigt stor blandning som passar olika målgrupper.

Vilka är målgrupperna? 
– Exempelvis unga som får sitt förstahandskontrakt, och äldre som sitter i stora hus och vill flytta till lägenhet. Resultatet som vi ser har blivit stor rörelse på bostadsmarknaden. 

Peter Persson berättar att 25 procent som flyttade in på Kilen var redan befintliga hyresgäster hos Ronnebyhus, som flyttade från andra lägenheter. För övriga 75 procent var majoriteten äldre som flyttade ifrån sina villor. Detta har ökat utbudet av villor till unga som ska bilda familj och vill bo i eget hus.

Hur ser ni på miljöaspekten när ni byggt på Kilen?
– Det är väldigt strikta regler hur det ska byggas i kommunen. Fastigheten är certifierad i Miljöbyggnad Silver 3.0, där det är högt ställda miljökrav. Dessutom har vi byggt med inspiration av konceptet Cradle to Cradle med fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det innebär hälsosamma materialval, el från solceller och sociala mötesplatser. (läs gärna mer om Cradle to Cradle på annan plats i tidningen). Det är dessutom Ronnebyhus första rökfria fastighet.

Peter Persson vill gärna i miljösammanhanget lyfta att man fick ett helt statligt investeringsstöd för projektet genom att man låg extremt bra till när det gäller kraven på energiförbrukning.

Så går vi från Ronnebyhus kontor den korta vägen till Kilen där Peter Persson visar runt.

Arkitekturen och placeringen av husen öppnar upp mot en gårdsmiljö som tar in hela å-rummet med gångstråket utefter vattnet och de vackra gamla villorna på andra sidan. 

– Det blir en naturlig koppling från Kilen in mot Brunnsparken och staden. På den gröna innergården finns gemensamma planteringar där man kan plocka bär och frukt. Vi har även placerat ut flera insektshotell, och växtligheten bevattnas med uppsamlat regnvatten för att spara på dricksvattnet.

En äldre herre, som är hyresgäst, dyker upp och frågar om det blir någon mangel till tvättstugan. 

– Jag ska titta på det, lovar Peter Persson, som verkar vara välkänd bland sina hyres­gäster i Kilenkvarteret.

(Foto: Rosie Alm)

Flera andra projekt på gång för Ronnebyhus

– Vi ska göra två stora underhållsprojekt där vi bygger om och totalrenoverar hyreshus på ett område som heter Blasius, berättar Peter Persson. Dessutom har vi ett ägardirektiv som anger byggnation av 50 nya lägenheter på mindre orter i kommunen: Backaryd, Listerby, Hallabro och Johannishus. På dessa mindre orter blir det främst marklägenheter. I Bräkne-Hoby har vi byggt ett ”modellhus” med 10 lägenheter, som utgångspunkt och exempel för övriga orter.

Fakta Kilen

Ronnebyhus Kilen 7, Fridhemsvägen 11

Typ av boende: Hyresrätt

Antal: 84 st. lägenheter, varav: 
Ettor: 4 st. 
Tvåor: 27 st.
Treor: 50 st.
Fyror: 3 st.

Boendearea:
Ettor: 32–34 m²
Tvåor: 47–62 m²
Treor: 74–96 m²
Fyror: 88–116 m²

Byggstart: Sommaren 2019

Inflyttning: Hösten 2021

Bekvämligheter
Tvätt-/diskmaskin: Gemensam tvättstuga (möjlighet till egen tvättmaskin och torktumlare i lägen­heten).
Parkering: Möjlighet att hyra plats i garage eller utomhus.
Balkonger till alla lägen­heter, samtliga inglasade.
Hiss: Finns.
Tillgänglighet: Mycket god.

Övrigt
Gemensam innergård med odlingsmöjligheter och sociala mötesplatser. Parkeringsgarage under grönytan. El från solceller på taket och hälsosamma materialval enligt konceptet Cradle to Cradle®.