I augusti förra året gick flyttlasset från Halmstad till Ronneby för Wilma, Martin och lille Louie. En helt ny miljö att utforska.

Nyinflyttade

”Lummiga parker och nära till allt – vi har fått en bra känsla i vår nya miljö”

Wilma Edgren och Martin Pärna bor med sin 9 månader gamla son Louie i det nya stadskvarteret Kilen. Ingen av dem kommer från Ronneby. Wilma har vuxit upp i Vimmerby och Martin i Halmstad. I augusti förra året gick flytten till Ronneby av alldeles speciella skäl.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm

Skälet till flytten var att Martin som är ishockeyspelare på elitnivå värvades från Hammers i Halmstad till KRIF Hockey i Ronneby.

Och nu blir det lite hockeysnack, hämtat från ATG Hockey Ettans hemsida:

”Martin Pärna plockades från Halmstad där han gjorde fina 46 poäng på 39 seriematcher förra säsongen. Dessförinnan kom han upp i 37 poäng på 39 matcher, så det var inte konstigt att det dök upp anbud från alla håll. Hammers ville behålla, Tranås, Vimmerby och Dalen fanns med i bilden – men valet blev en flytt från västkusten till östkusten, till Ronneby och KRIF.

– KRIF kom in rätt sent och det gick rätt snabbt. Vi åkte till Ronneby och allt kändes bra, jag fick verkligen en bra känsla. Så efter besöket där skrev jag på, säger Martin Pärna.” Slut på citatet.

Det var en bra känsla här i Ronneby, säger du i intervjun. Det gäller väl klubben kanske i det här citatet, men den bra känslan måste väl även involvera den nya bostadsorten. Håller Wilma med om den saken?
– Jo det gör jag absolut, vi hade till exempel tur och fick en jättefin lägenhet i kvarteret Kilen, säger Wilma. Nära till stan och med Ronnebyån intill. Dessutom finns ju Kilenparken om hörnet där man satsat på sociala möten och gemenskap. En grön oas med en hel del konst och en amfiteater. Dessutom kan man ju ta en båt ut till skärgåden direkt från parken.

Har ni gjort det?
– Nej, men det gör vi säkert i sommar, menar Wilma. Ronneby är fortfarande nytt för oss, det finns mycket att upptäcka. Ingen av oss har varit i Ronneby förut. Man kände ju till Brunnshotellet, men inte så mycket mer.

Vad gör ni på fritiden här i Ronneby annars?
– Fritid? säger båda och skrattar. Hockey blir det nästan varje dag för min del, säger Martin. Nu är det full fart på träningen innan säsongen börjar i augusti. Dessutom jobbar jag halvtid på Maxi.

Wilma är hemma och är mamma­ledig, vilket även är ett heltidsjobb med en niomånaders.

– Men visst, säger Martin. Vi åker ofta runt och bekantar oss med den nya miljön. Vi har varit på ett mysigt ställe som heter Äggaboden med gårdsförsäljning och café. 

– Även promenader i Brunnsparken, fyller Wilma i, och vi har varit ute i skärgården.

Ni har flyttat hit från Halmstad, skillnaden mellan de olika städerna?
– Det är ju stor skillnad, säger Martin. Halmstad har ju jättemycket turister, uteserveringar och event. Det är kanske något man saknar. 

– Ja det skulle inte skada om det var lite mer livfullhet i stadskärnan, säger Wilma, som är förvånad att man i Ronneby kan komma över ett jättefint hus för en bråkdel av vad det kostar på många andra ställen.

Vad är mest positivt med att bo där ni bor nu?
– Väldigt fina miljöer, en vacker stad med fina omgivningar, parkerna och vår nybyggda lägenhet. Vi trivs väldigt bra, säger Wilma.

Minst positivt?
Då blir det tyst.

– Nja, säger sedan Martin. Det är väl att det som jag sa tidigare, lite fler krogar och caféer. Varför inte uteserveringar utefter Ronnebyån eller i Brunnsparken.